vineri, 15 februarie 2008

Originile scrisului













Exista multe teorii in privinta originii scrisului
Unii cercetatori zic ca a fost inventat de egipteni, altii de sumerieni. Se sustinea mai mult ca sumerienii au inventat scrisul inaintea egiptenilor dar exists si o alta ipoteza: cum ca sumerienii au copiat inscriptiile egiptenilor.
Si in China au fost gasite caractere vechi inscriptionate pe carapacele broastelor , in timpul dinastiei Shang.
In privinta Tablitelor din Tartaria sunt cam sceptica. Au fost gasite 3 tablite de lut intre Alba Iulia si Orastie; pe 2 placute sunt reprezentate animale, copaci si diferite obiecte iar pe ce'a de-a 3 a sunt 4 grupuri de semne, despartite prin linii.
Tablitele descoperite la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decat monumentele scrierii sumeriene ; deci daca se admite ca ele reprezinta intr'adevar scrieri,atunci ele sunt cele mai vechi scrieri gasite pana in prezent.
Tablite asemanatoare cu cele gasite in Romania au fost descoperite si in Bulgaria, asa ca unii cercetatori sustin ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in S-E Europei si nu in Mesopotamia.
De ce sunt sceptica? pt ca piesele au fost arse si astfel nu s'a putut efectua datarea lor...s'a realizat in schimb o datare a scheletului lana care s'au descoperit tablitele ( 5500 i. Hr); si nici nu au fost facute fotografii in momentul descoperirii pieselor....

Niciun comentariu: